Spelen met groothoek

Spelen met groothoek

Klik hier voor de fullscreen gallery van deze foto’s.

Op een zonovergoten dag de toerist uithangen in eigen stad, terwijl ik naar hartelust de geleende super-groothoeklens kan uitproberen. Ik kan me geen betere zondag voorstellen. En dan gaat mijn fotograferende vader ook nog mee, wat een feest!

Om me te kunnen richten op het ontdekken van de 10-20mm lens, leek het me een goed idee om dit te doen in hartje Amsterdam: aan onderwerpen geen gebrek.

Als je een nieuwe digitale spiegelreflex koopt, zit daar meestal een kitlens bij die begint bij 18mm. Nu denk je misschien dat het verschil tussen 10mm en 18mm niet groot is, maar je zult verbaasd zijn op het moment dat je door de zoeker kijkt. Wat staat er veel op de foto! En alles lijkt zo ver weg! En dat klopt, het is niet voor niks een groothoeklens.

150308 fotoshoot Amsterdam wideangle-0047 Rijksmuseum

Zoals je ziet worden de foto’s er niet gelijk beter van. Zie bijvoorbeeld de linkerfoto: de relatief smalle straat lijkt wel een plein geworden, en de lege voorgrond vult de helft van de foto. En als je denkt ongestraft binnen gebouwen te kunnen fotograferen, dan kom je bedrogen uit. Een groothoeklens vervormt het perspectief, zeker bij 10mm, maar je kunt je afvragen of de rechterfoto nog mooi is…

Waiting on platform 8aPlaying on the steps of Eye

Je compositie, het perspectief en het lijnenspel worden veel belangrijker. Als je bijvoorbeeld de foto’s hieronder bekijkt, dan zie je dat er een duidelijk lijnenspel is. De tram, de stoepband en de tegels leiden je ogen naar het punt in de verte. Het perspectief is nog steeds vertekend, kijk maar naar de voorkant van de tram, maar het voegt nu juist iets toe aan de foto. Het lijkt haast of de tram uit je beeldscherm wil rijden. Ook het stuur en de spiegels van de oranje scooter zorgen voor een lijnenspel en geven de plaat diepte.

Lijn 5 AmsterdamOranje scooter

Wat je misschien opvalt, is dat een groothoeklens de afstand tussen dichtbij en ver weg overdrijft. Zo stond ik op zo’n 2 meter afstand van de tram en ongeveer 30cm van die linkerspiegel van de scooter. Deze lens is dus niet voor de verlegen fotograaf. Wil je dit type lens tot zijn recht laten komen, dan zul je dichtbij moeten komen, heel dichtbij.

Al met al had ik veel plezier en tijdens het gebruik leerde ik veel beter te kijken naar mijn compositie en wat ik vooral niet in beeld wilde hebben.

Klik hier voor de fullscreen gallery van deze foto’s.